Recept på pizzadeg för 4 portioner
25 g jäst
2,5 dl vatten (fingervarmt)
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
Börja med en startdag, lös upp jästen i 0,5 dl vatten och tillsätt 2 msk mjöl. Rör ur till en jämn smet och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Forma en krater med 6 dl mjöl (spara resten till utbakning) med ett så djupt hål som möjligt i mitten. Häll i startdegen, salt och resten av vattnet i hålet. Arbeta ihop degen och knåda hårt i minst 10 minuter. När degen blivit smidig dela den i 4 delar och låt den jäsa i ca 2 timmar eller till dubbel storlek.
Tomatsås
½ gul lök
1 brk passerade tomater
½ msk olja
½ klyfta vitlök
½ tsk salt
½ tsk svartpappar
½ tsk oregano
½ tsk basilika
Fräs lök, vitlök i olja och tillsätt sedan kryddor och och tomater. Låt sjuda på svag värme i ca 30 minuter.
Baka ut degen och tillsätt tomatsåsen, rivenost (gärna någon lagrad) samt de pålägg som Du gillar...
Pizzasallad (görs med fördel dagen före eller tidig morgon)
½ vitkålshuvud
Inlagd paprika efter önskemål
1 dl matolja
1 dl vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
0,75 dl socker
2 tsk salt
3 krm grovmalen svartpeppar
Strimla kålen och krama/knåda kålen så den blir mjukare. Koka ihop olja, vinäger och kryddor. Häll det varmt över kålen. Låt stå i rumstemperatur i någon timme och rör då och då. Tillsätt inlagd paprika och ställ den i kylen tills det är dax att äta.
Hoppas ni har en riktigt skön helg! Skippa måsten och njut av ledigheten. Vi borde ha snökaos enligt alla prognoser och SMHI varningar, men det är lugnt än så länge.
Kram till er alla...
Låter jättegott med hemmagjord pizza, det måste jag nog prova till nästa helg!
SvaraRaderaÖnskar dig en bra vecka
Hälsningar Anncathrine
Så kul att du vill testa vårt recept!
SvaraRaderaHa de så gott!
Marie
Grymt god pizza!
SvaraRaderaTyvärr blir det nog den dyraste pizza man kan tänka sig samt att den tar X antal timmar i anspråk att göra.
Jaja, inget man gör varje dag men... förbaskat gott!
/Mats